Belgičania zdolali Alžírsko 2:1, o víťazstve rozhodli hráči z lavičky

18.06.2014 Celý región

Belo Horizonte 17. júna (TASR) - Futbalisti Belgicka vyhrali v úvodnom zápase H-skupiny na MS v Brazílii nad Alžírskom 2:1, keď v posledných 20 minútach dokázali otočiť nepriaznivý vývoj. O jediný presný zásah úvodného dejstva sa postaral z pokutového kopu Alžírčan Feghouli a po 506 minútach prerušil gólový pôst afrického tímu na pôde MS. V druhom polčase zariadili belgický obrat striedajúci hráči. V 70. minúte vyrovnal hlavou Fellaini a o desať minút neskôr zariadil tri body pre "červených diablov" Mertens.

V druhom kole skupinovej fázy nastúpi Belgicko v nedeľu 22. júna v Rio De Janeiro (21.00 SELČ) proti Rusku, na Alžírsko čaká v rovnaký deň o 21.00 SELČ duel s Kórejskou republikou v Manause.

Skóre otvorilo Alžírsko z penalty

Úvod stretnutia priniesol na štadióne Estadio Mineirao v Belo Horizonte veľmi opatrný futbal a prvá strela do priestoru troch žrdí smerovala až v 21. minúte z kopačky belgického stredopoliara Witsela. Ten vyslal projektil takmer z 25 metrov, no alžírsky brankár nemal veľa práce. V 24. minúte belgický obranca Vertonghen vo svojej šestnástke nedovolene atakoval nabiehajúceho Feghouliho a hlavný arbiter nariadil pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil faulovaný hráč a strelou po zemi prekonal Courtoisa - 0:1. Po tomto momente prebrali iniciatívu na svoje kopačky belgickí futbalisti, ale cez prehustenú obranu súpera sa presadzovali iba veľmi ťažko. Alžírskeho brankára preveril v 34. minúte strelou približne z 30 metrov Witsel, stav sa však nezmenil. Minútu pred koncom prvého polčasu ešte Chadli v dobrej pozícii nezakončil razantne a M'Bolhi si s jeho strelou do stredu brány bez väčších problémov poradil.

Územná prevaha Belgičanov

Od úvodu druhého dejstva mali územnú prevahu Belgičania, ale najväčšiu príležitosť mali paradoxne po rohovom kope hráči Alžírska. Medjani v 57. minúte však hlavou poslal loptu tesne vedľa ľavej žrde. Belgický tréner v snahe urobiť niečo s výsledkom do 65. minúty využil všetky možnosti striedania a to mu napokon i vyšlo. V 67. minúte ešte Origi nepremenil svoj nájazd, no v poradí tretí striedajúci hráč Fellaini sa už hlavou o tri minúty neskôr nepomýlil a vyrovnal na 1:1. Belgicko pokračovalo v ofenzívnej snahe a o ich druhý presný zásah sa postaral v 80. minúte ďalší hráč z lavičky Mertens, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Hazarda - 2:1. V 84. minúte sa na hranici dostal k hlavičkovému zakončeniu Fellaini, ale M'Bolhi vytlačil loptu spod brvna na rohový kop. Alžírčania si už v závere nedokázali vytvoriť výraznú gólovú šancu a Belgičania získali tri body.

H-skupina, 1. kolo:

Belgicko - Alžírsko 2:1 (0:1)
Góly: 70. Fellaini, 80. Mertens - 25. Feghouli (z 11 m), ŽK: Vertonghen - Bentaleb. Rozhodovali: Rodriguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 56.800 divákov

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Dembele (65. Fellaini) - Chadli (46. Mertens), De Bruyne, Hazard - Lukaku (58. Origi)

Alžírsko: M'Bolhi - Mostefa, Bougherra, Halliche, Ghoulam -, Taider, Medjani (84. Ghilas), Bentaleb - Feghouli, Mahrez (72. Lacen) - Soudani (66. Slimani)

Hlasy po zápase /zdroj: DPA/:

Marc Wilmots, tréner Belgicka: "Bol to pre nás ťažký začiatok, vyžadoval si veľa trpezlivosti. Boli sme odhodlaní získať tri body a tie sme získali."

Dries Mertens, autor víťazného gólu: "Bolo pre nás dôležité odštartovať šampionát víťazstvom."

Marouane Fellaini, autor vyrovnávajúceho gólu: "Bol to dobrý zápas, no podľa vývoja to bolo náročné."

Vahid Halilhodžič, tréner Alžírska: "Moji zverenci sa nemusia hanbiť za svoj výkon. Môžu byť sklamaní, ale táto prehra nie je dôvodom na plač."


tabuľka H-skupiny:

1. Belgicko 1 1 0 0 2:1 3
2. Rusko 0 0 0 0 0:0 0
Kór.rep. 0 0 0 0 0:0 0
4. Alžírsko 1 0 0 1 1:2 0
 

Vyberte región